Direktlänk till inlägg 5 februari 2008

Varför återutges inte Howatch?

Av Inga-Lina - 5 februari 2008 11:57

Frågan dök upp i samband med Bokfemman. Ja, varför kommer inte böckerna om präster och lekfolk i den anglikanska kyrkan ut på svenska? Är det för att ämnet är tråkigt? Men det flyter alla möjliga kroppsvätskor i Howatchs böcker - de är både lärda och passionerade. Plötsligt slog det mig - och det hände idag, när jag i DN läste Kerstin Vinterheds reflexioner från Teologifestivalen i den gångna helgen. Tyvärr finns inte texten utlagd på nätet. Så här skriver Vinterhed:


"Med Christine Falkenlands "Öde" som exempel fann hon (Lina Sjöberg) förtvivlan vara den dominerande känslan hos dagens unga författargeneration, ett tillstånd av saknad, värdelöshet och tomhet".


Och äntligen förstår jag varför Howatch inte har slagit igenom i Sverige. Den dominerande känslan hos henne är hopp, en upplevelse av närvaro, djup mening och livets fullhet.


På Bokmässan pratade Göran Sahlberg, som hade skrivit barndomsskildringen "När tiden tog slut", om att tro i svensk litteratur antingen ska skildras med pannan i djupa vek eller under hysteriska skratt (väldigt fritt citerat, det har ju gått några månader, men andemeningen var denna).


Det är - just nu - omöjligt att skriva om kyrka och kristen tro utan att krampa i förtvivlan eller försöka göra sig lustig över det hela. Howatch gör varken det ena eller det andra, blir därmed svårsåld.


...för däremellan kommer fastan


 
 
Monica

Monica

5 februari 2008 13:13

Utan att ha läst Mirakelkuren, har du ändå inte försökt, Inga-Lina?
Undrar om min egen romanidé är dömd på förhand? Och ändå försöker jag att inte vara riktigt så "predikande" som Howatch.
Men, men, idéen tar mig till Sevilla i alla fall, vi får väl se!
Kanske borde vi stöta på de kristna förlagen å Howatch vägnar? Och om nu några Starbridge finns översatta, då skulle de ju kunna läggas ut på Vulkan.se, till glädje för sådana som vi!... Jag läser visserligen Howatch helst på engelska, men det skulle vara kul att kunna ge bort en översatt Howatch som present ibland...

http://monicaolssonkolkman.blogspot.com

 
Charlotte

Charlotte

5 februari 2008 13:34

Susan Howatch låter läsvärd...! Får se om jag hittar något på biblioteket här...

Synd att DN inte lägger ut så många artiklar på nätet... Den om teologifestivalen hade varit kul att läsa - det var ju dessutom just den strömmen som jag var med på...

Ni är nu länkade till från min blogg!

Charlotte

http://charlotte-therese.blogspot.com

 
Ingen bild

Inga-Lina

5 februari 2008 15:01

Nej Monica, din idé är inte dömd på förhand! Det kommer nya, ljusare tider, hoppas jag. Vulkan.se fungerar just nu inte som ett digitalt bibliotek:.. Det finns förresten inga digitala bibliotek i Sverige. I Ryssland däremot hittar man nästan alla böcker, nya såväl som klassiker på nätet.

 
Eva

Eva

5 februari 2008 19:41

Men oj VILKEN SEMLA!! Jag har lyckats stoppa i mig två stycken idag (ja inte med hallon i) men nu är det stopp. I morgon börjar fastan. Ja liknande boktankar fanns hos mig redan för fem år sedan, fast mer självbiografiskt. Sedan rann det ut i sanden. Jag har så många tankar kring tro och kyrka och jag borde verkligen skriva ner dem oftare än vad jag gör. Men jag vill varken skriva ur förtvivlan eller lustigheter.

http://www.bakomberget.blogspot.com

 
Ingen bild

Inga-Lina

5 februari 2008 21:20

Ja, Eva, du måste skriva... du är ju så bra på det!

 
Monica

Monica

5 februari 2008 21:21

En av idéerna bakom Vulkan.se var ju att ge förlagen chans att ge ut gamla böcker igen.
Så om man tjatade på den som har upphovsrätten till den svenska utgåvan, så kanske man skulle få se Howatch på Vulkan.se!
Jag vet inte hur det skulle kunna gå till rent praktiskt.

Väldigt intressant det där med att allt finns på nätet i Ryssland. Sverige ligger alltså efter. Eller rättare sagt, bokhandlarna ligger ju efter.
Musikbranschen är ju ljusår före!

Kanske skulle man försöka få tag i Susan Howatch själv...

http://monicaolssonkolkman.blogspot.com

 
Ingen bild

Inga-Lina

5 februari 2008 22:29

Nej, inte förlagen - författarna själva skulle kunna ge ut de böckerna där upphovsrätten återgått till dem. Om en av mina böcker t ex är slut hos förlaget och jag ber om att få återta publiceringsrätten så kan förlaget antingen säga ja eller nej. Där finns en massa finesser i samband med allt detta, men hur som helst, förlagen är inte en målgrupp för Vulkan.se Vad gäller Howatch kan jag tänka mig att hennes avtal med den svenska förläggaren har utgått för länge sedan (jag tror sessutom att AW Gebers är uppköpta)och att hennes agent naturligtvis skulle bli intresserad av nya svenska kontrakt.

 
Eva

Eva

5 februari 2008 22:34

Kraaaam och tack :-)!

http://www.bakomberget.blogspot.com

 
Monica

Monica

6 februari 2008 09:21

Kanske dags att starta "Susan Howatch svenska fanclub",(två medlemmar, haha!) ta kontakt med hennes agent och se hur det skulle landa...

http://monicaolssonkolkman.blogspot.com

 
Eva

Eva

6 februari 2008 12:16

Tre medlemmar, här är en till :-)!

http://www.bakomberget.blogspot.com

 
Ingen bild

Inga-Lina

6 februari 2008 22:24

Fyra, om Jämtlandstösen hänger på:)

 
Eva

Eva

9 februari 2008 16:54

Jag har en bokidé, som pluppade fram i natt. Som vanligt när jag får idéer så låter jag dom falla i glömska. Kan jag mejla dig och berätta?!

http://www.bakomberget.blogspot.com

 
Ingen bild

Inga-Lina

9 februari 2008 21:15

Självklart! prova inga-lina@spray.se
Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Inga-Lina - 25 januari 2010 21:59

Kära vänner! Från och med nu hittar ni mig på den nya bloggen:   http://ryskabarder.bloggplatsen.se/   Den är rätt hårt nischad,men kul! ...

Av Inga-Lina - 19 januari 2010 13:25

Ett nytt år - ett nytt projekt. Under året kommer jag att medverka i en ny blogg, ett projekt där vi tolkar modern rysk poesi och lägger ut tre-fyra dikter i månaden. Vi kommer att fokusera på främst ryska singer/songwriters men även en del moderna k...

Av Inga-Lina - 31 december 2009 13:15

Det har varit ett turbulent år för mig, med många omvärderingar, många bekymmer och många vägval. En rolig sak som hänt är att jag skaffat en kolonilott, där överraskade jag mig själv rejält. Under andra halvan av året hade jag för första gången på l...

Av Inga-Lina - 22 december 2009 16:07

Vad är det med SVT och deras vurm för manliga genier? Mankell skriver om Ingmar Bergman. Mossigt i överkant. Var är den stora satsningen på Karin Boye? Edit Södergran? Astrind Lindgren, för Guds skull! Ja, jag vet att SVT tog tag i Selma Lagerlöf. Me...

Av Inga-Lina - 18 december 2009 20:52

Kan inte fatta att det är sant. Tre veckor ledigt. För första gången på tre år. Ska försöka smälta det. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards